(recept
si oblíbilo 15 návštěvníků)
Vynikající ovocný jahelník
Potřebné ingredience
250 g jáhel, 1 l mléka, 2 vejce, 3 lžíce třtinového cukru, 50 g másla, špetka soli, 500 g libovolného ovoce (použila jsem směs malin, ostružin, jahod a černého rybízu) může být i zavařené
Postup přípravy
Dáme vařit mléko se špetkou soli. Mezitím jáhly 3x spaříme horkou vodou a poté propláchneme studenou. Necháme okapat a vsypeme do vroucího mléka. Rozvaříme na kaši.
Máslo se žloutky a cukrem utřeme dohadka a vše vmícháme do kaše. Nakonec zlehka vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Polovinu kaše rozetřeme do máslem vymazaného pekáčku, rozložíme ovoce a překryjeme zbývající kaší.
Ve středně vyhřáté troubě zapečeme dozlatova (asi 20 min.)
Po vyjmutí necháme mírně zchladnout a krájíme na kostky. Každou porci jsem ozdobila pekanovými ořechy a přelila javorovým sirupem. Kdo má rád, může posypat i skořicí. Je to opravdu vynikající a zdravá pochoutka!!
Dobrou chuť!
Máslo se žloutky a cukrem utřeme dohadka a vše vmícháme do kaše. Nakonec zlehka vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Polovinu kaše rozetřeme do máslem vymazaného pekáčku, rozložíme ovoce a překryjeme zbývající kaší.
Ve středně vyhřáté troubě zapečeme dozlatova (asi 20 min.)
Po vyjmutí necháme mírně zchladnout a krájíme na kostky. Každou porci jsem ozdobila pekanovými ořechy a přelila javorovým sirupem. Kdo má rád, může posypat i skořicí. Je to opravdu vynikající a zdravá pochoutka!!
Dobrou chuť!
Hotový jahelník
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ajinkaj
(upraveno)
9. 11. 2014, 12:53
Opravdu vynikající přidala jsem zakysanou smetanu a dělala s meruňkami a nahoru ještě kousky másla, na závěr polila kompotem a výborný. Děti snědly všechno a to je co říct Děkuji za tento recept, budu dělat častěji.
lindulak
(upraveno)
1. 7. 2011, 13:47
výborné dnes som robila tento nákyp. ešte som pridala malý tvaroh a ovocie - čerešne zo záhrady. mňam, sme si pochutnali.
famfulka
(upraveno)
18. 7. 2009, 18:47
zdravím,hm sbíhají se mi sliny určitě zkusím ,jáhle mám a vypadá to skvěle pak písnu jak nám chutnalo
alfleila
(upraveno)
18. 7. 2009, 21:41
@famfulka
Také přeji hezký večer! Určitě budu moc ráda, když písnete jak se vám jahelník povedl. Snad nebudete litovat!
vevey
(upraveno)
14. 7. 2009, 13:20
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2126291 moc děkuji..to mi chutná ...nabídnu odpoledne ségře a jejim dětem..díky Jen ten javorový sirup..jsem si ještě nepořídila ..naposled mě odradila spotřeba do 4 týdnů po otevření , ale koupím !!!!
alfleila
(upraveno)
14. 7. 2009, 20:56
@vevey
Povedený jahelníček!! A s nektarinkama to muselo být vynikající!! No on ten javorový sirup není zrovna moc levná záležitost, ale s tou spotřebou do 4 týdnů, bych si moc starosti nedělala, já ho uchovávám otevřený v lednici, nic se mu tam nestane
kalimera
(upraveno)
7. 7. 2009, 7:54
Täk to je zase něco pro mne , něco podobného jsem si dělávala kdysi se sušeným ovocem , myslím, že dnes do obchodu pro jáhly .
alfleila
(upraveno)
14. 7. 2009, 21:06
@kalimera
Taky občas dělávám se sušenýma švestkama, ale zahradnímu ovoci se nic nevyrovná